ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ!../WELCOME


artnotakymothoe© Nότα Κυμοθόη
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΤΕΧΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΆ ΕΡΓΑ ΜΟΥ!..ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.Νότα Κυμοθόη

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Νότα Κυμοθόη "Τ' αστερόεντα δέντρα" Έργο Τέχνης

Νότα Κυμοθόη 
"Τ΄ αστερόεντα δέντρα" Έργο Τέχνης
Ο Οδυσσέας Ελύτης με την ποίησή του ήταν μέσα στην ψυχή μου, μέσα στη σκέψη μου, όταν στον μακρινό Καναδά και μέσα στο χιόνι, έβλεπα μόνον γυμνά κλαδιά δέντρων. Αυτά τα δέντρα οπού μέσα στον χειμώνα περιμένουν την άνοιξη για να βλαστήσουν, είναι σαν τις ψυχές εκείνες των ανθρώπων που πονάνε. Αλήθεια, πόσο πονάνε οι άνθρωποι!.. Νοσταλγία έχει ο κάθε άνθρωπος, που έχει ξενιτευτεί. Δεν θα μιλήσω ποτέ για τον πόνο αυτόν ανοιχτά. Αλλά υπάρχει κι άλλος πόνος. Υπάρχει μέσα στην ιστορία και δεν μπορώ αυτόν τον πόνο, όλον να τον αποτυπώσω. Μπορώ όμως να τον ζωγραφίσω, γιατί είναι ανθρώπινη ιστορία λαών. Το ότι είμαι Ελληνίδα και γνωρίζω Ιστορία, συγχωρέστε μου την μεγίστη μου άρνηση, το ότι δεν συμφιλιώνομαι δηλαδή μ΄ εκείνους, οπού έχουν τη βία των πολέμων στο πετσί τους και τη βία της καταστροφής στο νου τους. Είμαι Ελληνίδα και η αρχαία ιστορία γέμει από την τέχνη του σπαθιού, γιατί ο αρχαίος ελληνικός λαός ανέπτυξε ταυτόχρονα και πολιτισμό που εδραίωσε και θεμελίωσε την ανθρώπινη γνώση. Όμως δεν ήταν βίαιος λαός. Δεν πήγε με το σπαθί του να εκθεμελιώσει κανέναν λαό. Γράφει λοιπόν ο Οδυσσέας Ελύτης κι είναι ακριβώς αυτοί οι στίχοι: 
Τ’ αστερόεντα δέντρα με την ευδοκία
η παρασημαντική ενός άλλου κόσμου
η παλιά δοξασία ότι υπάρχει πάντα
το πολύ σιμά κι όμως αόρατο
 Δεν μπορώ ως άνθρωπος να δεχτώ τους θρησκευτικούς φανατισμούς, τον ρατσισμό και την κάθε μορφή βίας. Μήτε τη μισαλλοδοξία  που καλλιεργείται και διδάσκεται από τις διάφορες θρησκευτικές ομάδες, για να έχουν κοσμική εξουσία επί γης. Η Ελλάδα κι ο κόσμος μαστίζεται από αυτόν τον διαχωρισμό. Από τη μια μεριά το Ισλάμ κι από την άλλη ο Χριστιανισμός. Από τη μια πλευρά η Ορθοδοξία και από την άλλη η Καθολική εκκλησία και στη μέση ο άνθρωπος που προσπαθεί να κατανοήσει την αλήθεια!.. Πιέζουν τον άνθρωπο συνεχώς. Το έργο μου αυτό, με τον τίτλο "Τ΄ αστερόεντα δέντρα", αποτελεί έναν φάρο φωτός, για να ξυπνήσει ο κάθε άνθρωπος επί γης και να κατανοήσει πως είμαστε όλοι άνθρωποι κι έχουμε όλοι δικαίωμα χώρου, τόπου, διαβίωσης, δικαιώματα ζωής και ύπαρξης, μόρφωσης και δικαιώματα απαίτησης από την χώρα όπου ζούμε να είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ με ίσες ευκαιρίες για την ζωή μας! Είναι ένα έργο, όπου μέσα από τους στίχους του Οδ. Ελύτη που με ενέπνευσαν για να το εκφράσω και μαζί η παγωνιά του καναδικού χειμώνα, αφυπνίζει την ανθρωπότητα. Γιατί το Φως είναι για όλους όπου κι αν κατοικούν, όποιο θεό λατρεύουν και με όποιο τρόπο έμαθαν να τον λατρεύουν. Αλλά, ας αναρωτηθούν για την αλήθεια, αυτήν, οπού δίνει ζωή, ελπίδα, χαρά, αγάπη, ειρήνη και συνέχεια της ύπαρξης του καθενός μαζί με τον άλλον και τους άλλους για την ευτυχία κι ευδαιμονία της ζωής!
artnotakymothoe "Τ΄ αστερόεντα δέντρα"© Νότα Κυμοθόη
Ελαιογραφία σε καμβά, 1991
                                   
Ένα αγαπημένο έργο μου, είναι αυτό με τον τίτλο: "Τ' αστερόεντα δέντρα", το οποίο εμπνεύστηκα από την Ποίηση του Οδ. Ελύτη όταν τον διάβαζα με πολύ ζέση στους παγωμένους Χειμώνες, τότε που ζούσα μόνιμα στον Καναδά. Το έργο μου αυτό, έχει δημοσιευθεί και στο βιβλίο μου "Λεύκωμα '95" Ζωγραφική Νότα Κυμοθόη, αλλά αποτέλεσε κι εξώφυλλο για προγράμματα χειμερινών ταξιδιωτικών εκδρομών, από το ταξιδιωτικό γραφείο Ακάδημος του αείμνηστου Γιώργου Ξυδιά. Έχει παρουσιαστεί σε ατομική μου Έκθεση Εικαστικών το 1992 στην Αθήνα!

artnotakymothoe "Τ' αστερόεντα δέντρα"© Νότα Κυμοθόη
Ελαιογραφία σε καμβά, 1991
Νότα Κυμοθόη Εικαστικά
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΥΜΗΤΤΟΣ
                       Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός