ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ!../WELCOME


artnotakymothoe© Nότα Κυμοθόη
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΤΕΧΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΆ ΕΡΓΑ ΜΟΥ!..ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.Νότα Κυμοθόη

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: Ο ΧΩΡΟΣ και η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ:2o μέρος

Ο ΧΩΡΟΣ και η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ 
Με τη Ζωγράφο Νότα Κυμοθόη 
http://artnotakymothoe.blogspot.com/ 

Ο ζωγράφος έχει συνήθως μια μεγάλη αγωνία που γίνεται "φόβος" στο πως θα καλύψει το κενό,  που είναι εκτός από το κύριο σχέδιο.

Μετά από την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ επικρατεί μια άλλη προοπτική με όλες τις δυνατότητες
που μπορεί να έχει ο ζωγράφος για ένα έργο τέχνης. Είναι η εποχή (1520μ.Χ-1600μ.Χ.) του ΜΑΝΙΕΡΙΣΜΟΥ. Τα χαρακτηριστικά αυτής της τέχνης μας δίνουν οι μορφές και τα σχήματα μέσα από τις φόρμες τους που είναι επιτηδευμένες τόσο που μοιάζουν αιωρούμενες μέσα σε ασαφή κι απροσδιόριστο χώρο. Το θέμα του πίνακα μετατοπίζεται στο πίσω μέρος και μπροστά έρχονται διάφορα άλλα στοιχεία, που είναι δευτερεύοντα. Χαρακτηριστικά είναι αυτή την εποχή και τα έργα του El Greco. Είναι μια εποχή ανάμεσα στην ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και στο ΜΠΑΡΟΚ που ακολουθεί.

ΜΠΑΡΟΚ (1600 μ.Χ.-1750 μ.Χ.). 
     Είναι μια έννοια που παράγεται από την ελληνική λέξη "βάρος" αλλά κι από την ισπανική "barojo", για να χαρακτηριστεί αυτή η εποχή της τέχνης. Ο ζωγράφος και γενικά ο καλλιτέχνης αυτής της εποχής έχει απομακρυνθεί από τις κλασσικές μορφές της αρμονίας που χαρακτηρίζουν την αρχαία ελληνική τέχνη. Είναι ένα κακόγουστο αστείο; Όχι, είναι μια εποχή συνεχών αλλαγών στα σχήματα και στις φόρμες με πολύ θεατρική άποψη. Κι αυτό φαίνεται μέσα από το πνεύμα της τέχνης αυτή την περίοδο, όπου μπλέκεται το βλέμμα στο πραγματικό γύρω του και σε αυτό που βλέπει. Είναι μια μεγάλη αλλαγή "αντιμεταρρυθμίσεων" στη Δύση και τα διάφορα Τάγματα όπως αυτό των Ιησουιτών που μετακινούνται προς την Ανατολή, δημιουργεί ένα παράξενο συναίσθημα σε θέματα θρησκευτικά, ερωτικά, κοινωνικά, οικονομικά που έχουν αφήσει αποτυπώματα στις πινελιές των ζωγράφων.
Caravaggio, Poussin, Tiepolo, Bernini, Rembrand, Rubens.
   Οι Ζωγράφοι είναι άνθρωποι που ζουν μέσα σε αυτόν τον κόσμο των μεγάλων αλλαγών κι ο καθένας βλέπει τον κόσμο σύμφωνα με το τι κόσμο έχει μέσα του...
Ευγνωμονούμε για όλη τη γνώση!

Νότα Κυμοθόη-Ζωγραφική "Ο ΧΩΡΟΣ και η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ"© Nότα Κυμοθόη

Άδεια Creative Commons