ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ!../WELCOME


© Nότα Κυμοθόη
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΤΕΧΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΟΥ!..ΣΥΓΧΩΡΩ ΟΣΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ... ΑΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑ!..ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ...Νότα Κυμοθόη

Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

Η ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2014

                                                             Νότα Κυμοθόη© Nota Kimothoi


Η ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2014


Όλος ο κόσμος γνωρίζει πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα-φυσικά δεν πρόκειται για πλάκες μαρμάρινες, όπως ίσως λένε κάποιοι που δεν γνωρίζουν-αλλά για τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα" με όλους τους κώδικες οπού έχουν επάνω της ελληνικής γλώσσας.


Το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του αυτά τα ελληνικά Γλυπτά από "πλιάτσικο", κοινώς κλοπή ή λεηλασία, που έγινε σε εποχές δύσκολες για τη χώρα μας Ελλάδα...

Η πρόκληση οπού κι αυτές τις ημέρες δημιουργήθηκε, ασελγώντας στον ελληνικό πολιτισμό καθώς αδιαφορούν για τον πολιτισμό μας σε έργα οπού μας ανήκουν και ακόμα τα κρατούν παράνομα, είναι μεγάλη. Αφορά το άγαλμα του ΘΕΟΥ ΙΛΙΣΣΟΎ, το οποίο αφαιρέθηκε από την προθήκη του Βρετανικού Μουσείου κι αντί να επιστραφεί στην Ελλάδα, δημιουργεί έκθεση στη Ρωσία.
Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης από 6/12/14 έως 26/3/15...με θέμα "«Ο καθορισμός της ομορφιάς: Το κορμί στην αρχαία ελληνική τέχνη», προσβάλλει το Υπουργείο Πολιτισμού στη χώρα μας Ελλάδα δημιουργώντας εντυπώσεις κακές διεθνώς για την προστασία της κλεμμένης ελληνικής αρχαίας τέχνης κι αφ ετέρου αδιαφορούν οι διεθνείς νόμοι κλοπής αρχαίων, για το συγκεκριμένο θέμα...Το ίδιο και η ίδια η Unesco που έχει μεγάλη ευθύνη, μιας και φαίνεται ως Προστάτης Αρχαιοτήτων κι έχει θέση πάρει για το συγκεκριμένο θέμα...

Εδώ είναι το σημείωμα του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο μπροστά στην προθήκη όπου αφαιρέθηκε το άγαλμα του Θεού Ιλισσού.

Το άγαλμα του ΘΕΟΥ ΙΛΙΣΣΟΎ (αναφέρεται στο ποτάμι Ιλισσός οπού στην αρχαιότητα και σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου, λατρευόταν ως Θεός ο ποταμός)...

Νότα Κυμοθόη© Nota Kimothoi

Εδώ εικονίζεται το ακέφαλο κορμί του αγάλματος του Θεού Ιλισσού, αλλά και ακρωτηριασμένο στα άκρα του, από τον Έλγιν οπού το έκλεψε το 1803 από την Ακρόπολη των Αθηνών, συγκεκριμένα το κατέβασε από τον Παρθενώνα, Ναό της Αθηνάς, σύμβολο της πόλης της Αθήνας και της Ελλάδος Παγκόσμια και το μετέφερε στην Βρετανία ή U.K.

Ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, απαξιώνοντας την Ελλάδα για την απαίτησή της να επιστραφούν τα μάρμαρα στην Ελλάδα, προκάλεσε την οργή και το θυμό του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Πολιτισμού κι Αθλητισμού κ. Κώστα Τασούλα.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας έχει ως κάτωθι:

«Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να "δανείσει" ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη.
Το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" γλυπτών του Παρθενώνα  παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο "επιχείρημά" τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει.
Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη.
Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!»
Η δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ως κάτωθι:
«Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου είναι προκλητική διότι αντιμετωπίζει τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αντικείμενα μεμονωμένου δανεισμού. Ωστόσο, μια ακόμη απόλυτη θέση της βρετανικής πλευράς παύει να ισχύει. Εκείνη του ότι τα Γλυπτά δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ. Η χώρα μας έχει καλέσει τη Μ. Βρετανία, μέσω της UNESCO, σε διαδικασία διαμεσολάβησης για την επανένωση των Γλυπτών.
Τελικός προορισμός γι’ αυτή την επανένωση είναι η Αθήνα και το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης».  
Η Ελλάδα διεκδικεί τα γλυπτά του Παρθενώνα από το 1983 επί Υπουργού Πολιτισμού τότε της Μελίνας Μερκούρη.
Η UNESCO δεν έκανε καμία ΔΗΛΩΣΗ για το θέμα αυτό και με θλίβει η απαξίωσή της καθώς και η στάση της υπευθύνου Δικηγόρου κας Κλούνεη...Κι όλ΄ αυτά μια ημέρα δύσκολη για τη χώρα Ελλάδα η οποία έχει να λύσει πολλά θέματα...
ΘΑ ΠΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ  "ντροπή" για τη θέση των Βρετανών- με τους οποίους έχουμε μεγάλη πορεία πολιτιστική μαζί- όσον αφορά τον Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και την Ανθρωπότητα. Αλλά...απ΄όπου πέρασαν κι από όπου περνούν πλιατσικολογούν τον πολιτισμό των χωρών υποτιμώντας τη νοημοσύνη των λαών και όχι μόνον...Κι αυτά δεν είναι μόνον δικά μου λόγια, αλλά εκκατομυρίων ανθρώπων καθώς και πολλών συγγραφέων από την Ευρώπη...και όχι μόνον...
artnotakymothoe/Νότα Κυμοθόη© Nota Kimothoi
Copyright:Νότα Κυμοθόη 2009

© Νότα Κυμοθόη